Direktlänk till inlägg 23 november 2013

Min sons utveckling dom första nio månaderna, nyttig HLR-kurs, amning och viktnedgång..

Av Jenny - 23 november 2013 16:51

Hellou!


Jag är ensam hemma just nu. Är tyvärr förkyld och har nackspärr. Även om det finns en del städande som jag skulle behöva göra, så är det bara att strunta i det och sitta ner och ta det lugnt. Klarar ju inte av att göra något när huvudet är tungt och jag dessutom inte kan röra det varken upp eller ner eller åt sidorna pga nackspärren. Det har straffat sig att sova med två huvudkuddar. Tänkte att det var bra att ligga högt med huvudet pga nästäppan, men istället fick jag alltså nackspärr. Jaja, nu har jag iallafall tid att skriva lite i min blogg.


Egentligen var tanken att jag skulle vara en hängiven bloggare nu när jag blivit mamma. Men jag hade inte räknat med att det inte finns så mycket bloggtid när man har en liten bebis.. Tänkte att det kan vara roligt för Erik att kunna läsa vad som hände när han var liten. Men jag får helt enkelt skriva när det passar och jag får lite tid för mig själv. Jag har iallafall skrivit små notiser i almanackan vad Erik har gjort sen han föddes. Roligt att kunna se tillbaka på. Här kommer en sammanfattning. *ler*


14 februari: Erik föds!


Mars (1 månad)

3 veckor gammal: Första barnvagnspromenaden, Erik ler för första gången.

 

April (2 månader)

7 veckor gammal: Erik för medvetet upp sina händer till munnen för att suga, han sover hela 7,5 timmar i sträck.

10 veckor gammal: Erik får sin första förkylning.

 

Maj (3 månader)

14 veckor gammal: Erik börjar prata högre och hålla ut ljudet längre.

 

Juni (4 månader)

15 veckor gammal: Erik börjar kunna hålla upp huvudet själv.

16 veckor gammal: Erik pratar som aldrig förr.

17 veckor gammal: Erik vände sig själv från mage till rygg två gånger på samma dag, han klarar av att sitta upp om man stöttar honom.

 

Juli (5 månader)

19 veckor gammal: Erik badade utomhus i sin pool för första gången. Han plaskade och hade väldigt roligt. Han börjar ta tag i sina egna fötter när han ligger ner på rygg.

20 veckor gammal: Erik börjar få sin första tand.

 

Augusti (6 månader)

25 veckor gammal: Erik kan nu medvetet rulla runt från rygg till mage.

27 veckor gammal: Erik kan sitta själv utan stöd, börjar gå på babysim.

28 veckor gammal: Namngivningscermoni för Erik.

 

September (7 månader)

29 veckor gammal: Erik börjar gå på barnrytmik

31 veckor gammal: Erik får feber för första gången, som mest 38,5 grader. Troligen pga av att han håller på att få sin tredje tand (första framtanden upptill). Några dagar senare blir han förkyld för andra gången och har hosta, stackarn.

 

Oktober (8 månader)

34 veckor gammal: Erik sa första ordet MAMMA (han hajjar nog ändå inte vad ordet betyder än). Han kryper för första gången, en ålande krypstil.

35 veckor gammal: Erik har fått feber igen, troligen pga tänderna.

36 veckor gammal: Erik har lärt sig att vinka hejdå. Han har blivit förkyld för tredje gången och har dessutom fått diagnosen förkylningsastma. Går på två veckors kortisonkur med inhalator.

 

November (9 månader)

38 veckor gammal: Erik reser sig upp själv genom att hålla i soffan.

39 veckor gammal: Erik sätter sig upp själv från att han ligger på mage. Han har nu fått åtta tänder.

40 veckor gammal: Erik har lärt sig att klappa händerna. Han blir magsjuk för första gången och har diarré och kräks.


Ja, som ni märker så har det hänt en hel del i Eriks liv. Jag är förundrad över vad snabbt det går med hans utveckling. Hade ingen riktig koll på bebisar innan jag fick Erik. Här gäller det att hålla i hatten minsann. Innan man vet ordet av så tar han väl studenten. Nä, skämt å sido, det gäller att ta vara på tiden och njuta. Visst är det jobbigt stundtals att ha hand om en liten, men det är ju oxå helt underbart.


Jag är fortfarande helt fashinerad över min son varje dag som går. Tacksamheten över att jag har fått ett barn finner inga gränser. Jag ser det inte alls som en självklarhet att få barn. Det är mycket som ska stämma. Det gäller att man finner den "rätta" pappan och det gäller att den där starka vinnarspermien lyckas nå sitt mål. Att embryot trivs och är livsdugligt och att förlossningen går som den ska. Ett mirakel är fött!


För någon vecka sedan gick jag och Jörgen på en HLR-kurs för barn. Vi lärde oss hur man gör hjärt- och lungräddning på bebisar/barn. Hur man ska gå till väga om barnet sätter i halsen, om dom slår i huvudet, bränner sig m.m Både jag och Jörgen har gått på HLR-utbildning för vuxna genom våra jobb, men hur man går till väga på ett litet barn skiljer sig från hur man gör på vuxna så denna kurs var verkligen nyttig. Jag tipsar alla hett att gå på en sån här kurs, speciellt om ni har småbarn. Inte så att jag blev nojjig över att något kan hända, men jag blev absolut mer medveten och känner att jag är mer förutseende när det gäller Eriks säkerhet. Såg att många av mammorna på HLR-kursen satt med blanka ögon. Man blir verkligen berörd för man tänker på vad som kan hända om olyckan skulle vara framme.. Nä, den här kursen var jättebra och nyttig verkligen. :-)


Över till något annat. Amningen, som jag skrev om i förra inlägget, går bra. Alltså jag har inte lagt av att amma helt och hållet, men numera ammar jag bara en gång per dygn. Brösten anpassar sig och producerar allt mindre mjölk. Behöver inte använda amningsinlägg längre vilket är fett skönt! Dom där jäkla inläggen levde ju sitt eget liv inne i bh:n. Fick jämt lägga dom på rätt plats. Har även bytt ut amningsbh:arna mot vanliga bh:ar. Är överlycklig över att jag hittade en jätteskön bh av märket Triumph häromdagen när jag var inne till Åhlens City. Brukar alltid ha så svårt att hitta sköna bh:ar, men den här satt som en smäck.


Verkar som att mina foglossningsbesvär börjar ge med sig mer och mer. Numera klarar jag av att gå 1,5 timmes-promenader! Och efter nyår tänker jag börja dansa zumba igen. Jag har gått ner 16 kilo sen Erik föddes för nio månader sedan. Bara två kilo kvar, så väger jag lika mycket som innan jag blev gravid. Kul att nu kunna börja använda byxorna som jag hade förut. Har ytterligare ca 15 kilo att gå ner för att nå min målvikt. Men var sak har sin tid. Jag tar det lugnt.. :-)


Kram från Jenny

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 3 juni 2014 20:48

Hellou!   Nu har Erik hunnit bli 15 månader och jag mår toppen! Har gått ner alla 18 gravkilon plus några extra kilon och alla fysiska och psykiska besvär är borta. Jippey!   Erik väger 12 kg och är 80 cm lång. Världens snällaste unge är han....

Av Jenny - 8 mars 2014 08:23

Hej!   Nu har Erik fyllt ett år! Stora killen kan inte gå själv ännu, men det är nog bara en tidsfråga innan han släpper taget och stapplar iväg på egen hand.   Han säger två ord: "den" och "där". Allting ska pekas på och så säger han den nä...

Av Jenny - 23 januari 2014 19:30

Hej!   Snart, om 22 dagar rättare bestämt, kommer min älskade son att fylla ett år. Ett år har gått sen mitt liv förändrades totalt och jag blev mamma. Det var jättetungt i början eftersom jag drabbades av förlossningsdepression. Idag hittade jag...

Av Jenny - 5 december 2013 10:35

Morsning korsning!   Holy macaroni vad snabbt tiden går och vad fort lillskrutten utvecklas. Ja, jag vet att jag skrev det även i mitt förra inlägg men så är det verkligen. Nästa vecka fyller min lille pojke tio månader. Han har upptäckt att geno...

Av Jenny - 4 november 2013 21:06

Tjenare!   Tiden går fort. Min son har snart hunnit bli nio månader och jag har inte kännt att jag har haft ro, tid och fokusering att skriva här. Vilket är himlans synd, eftersom det man skriver blir ju ett minne. Med tiden glömmer man ju bort e...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards