Direktlänk till inlägg 6 februari 2013

Barnmorskebesök, vecka 38, graviditetsjämförelser, kosttillskott och bb-väskan..

Av Jenny - 6 februari 2013 16:30

Tjena mors!


Igår var jag (troligen) på sista kontrollbesöket hos min barnmorska Lisa. Har en tid bokad den 21 februari hos en annan barnmorska, eftersom Lisa är bortrest på semester då. Återstår att se om min käre pojke vill komma ut till oss innan dess? Han är beräknad till den 20 februari, men som Lisa sa igår: "Nu kan det vara dax när som helst."


Idag gick min son in i sin 38:e levnadsvecka. Så här står det om denna vecka på Vårdguidens hemsida:

 

Gravid vecka 38

 

Barnet
 
 

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.


Mamma


 


Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré  i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.


-----------------------------------


Lille skrutten mådde bara bra igår, som vanligt får jag lov att säga. Det känns så skönt att bebben mått bra och har vuxit som han ska hela graviditeten. Som barnmorskan konstaterade igår, när hon sammanfattade min graviditet, så rent medicinskt har min graviditet varit helt normal.


Här är mina värden från igår:

Järnvärde: 117

Blodsocker: 4,4

Blodtryck: 122/76


Jag tog fram min mammas mödravårdshälsojournal från när hon väntade mig. Lite kul att jämföra. Våra magar var lika stora vid den här tiden dvs 37 cm (symfys-fundus mått). Mamma hade gått upp ca 13,5 kg och jag har gått upp 18 kg. Sista veckan/veckorna gick mamma ner i vikt litegrann. Återstår att se om jag oxå gör det? Våra blodtryck har varit snarlika under våra graviditeter, det har legat på ca 120/75.


Mamma hade lite problem med lågt järnvärde, men det har inte jag haft. Det lägsta värdet jag har haft var det igår, 117. Samma värde var mammas högsta järnvärde under hennes graviditet. Men jag har varit noga med att äta järntabletter under hela graviditeten, så det har väl gjort sitt till.


Under vintermånaderna har jag tagit D-vitamindroppar, vilket jag brukar ta under vinterhalvåren. På kostdoktorn.se hemsida står att D-vitamin verkar bland annat kunna stärka skelettet, cancerskyddet, humöret och immunförsvaret. Själv har jag upplevt att jag har hållt mig friskare under vintrarna och inte drabbats av alltför jobbig pollenallergi på våren. Det kanske beror på D vitamin-tillskottet? Jag har faktiskt inte varit förkyld eller haft feber en enda gång under min graviditet. Vilket är fantastiskt med tanke på att jag tidigare har haft ganska dåligt immunförsvar och att man i regel får sämre immunförsvar när man är gravid.


Det som däremot stör mig, vilket jag har nämnt tidigare, är att jag har varit tvungen att äta Alvedon varje dag. Har lixom inte kunnat avstå från dom eftersom jag har haft så in i bängen ont av foglossningen. Alvedonen har gjort livet lite drägligare för mig och både doktorn och barnmorskan säger att det är ok att äta Alvedon under graviditeten. Så jag får hoppas på att Nisse inte har tagit skada. Har iallafall inte tagit maxdos av tabletterna.


Jag har även tagit Omega 3-tabletter från mitten av grav. eftersom jag är dålig på att äta fisk. Barnmorskan sa att det var ok. Jag har läst att Omega 3 hjälper fostret att bygga upp hjärnan och dess centrala nervsystem. Däremot har jag slutat att ta dom sen en vecka tillbaka eftersom det finns en lite större blödningsrisk när man äter Omega-tabletter. Kan ju vara bra att undvika så mycket blödande som möjligt under förlossningen och veckorna efteråt..


Appropå blödning, så fick mamma en mindre blödning i början av sin graviditet, vilket är normalt att man kan ha. Jag har inte blödit någonting, tack och lov. Är lite nojig när det gäller blödningar under graviditeten, eftersom jag har varit med om två missfall.


Kanske inte så intressant för utomstående att läsa om jämförelserna mellan min och mammas graviditeter. Men jag tycker att det är intressant och kanske Nisse och hans ev syskon oxå tycker det är intressant att läsa när dom själva ska bli föräldrar en dag?


Tänk att jag snart ska bli mamma! Det är svårt att greppa fullt ut. Det är så stort! Hittills har det inte hänt något. Har inte haft en enda sammandragning/förvärk. Byggandet av vår "nya" tvättstuga är nästan klart. Där blir det perfekt att stå och byta blöjor och vika kläder sedan. När det är helt klart lägger jag upp bilder här på resultatet.


Imorgon kommer mamma hit och ska hjälpa till att städa. Jörgen har så mycket att göra på sitt jobb och med tvättstugan här hemma och jag själv är handikappad pga foglossningen. Schysst av mamsen att hjälpa till. Vill ju att det ska vara städat och fint när Nisse kommer.


Jag håller på och packar bb-väskan. Här är innehållet om det är någon som behöver tips på vad man kan packa med:


* MVC-papprena med blodgrupp bl.a./Förlossningsplanen
* 2 amningstoppar
* Amningsbh

* Amningsinlägg
* 3 "tant"-trosor (har hört att det kan vara bra att ha stora trosor för att få plats med dom stora bindorna)
* 2 olika sorters förpackningar med stora bindor (köpte olika eftersom jag inte vet hur mycket man blöder efteråt)
* Mjukisbyxor
* Strumpor
* Tofflor
* Morgonrock

* Nattlinne

* 3 långärmade/benade bodies till Nisse
* 2 babymössor och nga babystrumpor
* 1 lurvig nalle-overall till hemfärden
* Kramdjurskanin

* Babyfilt

* 1 paket Dextrosol

* 1 påse kexchoklad

* 3 pkt Festis-dricka

* Massageolja
* Egen kudde (är kuddkräsen och föredrar min egen kudde)
* Necessär med toalettgrejor (bla hårsnodd. Skönt att slippa håret i ansiktet under förlossningen. Öronproppar om man har svårt att sova.)

* Kamera + laddare
* Mobil + laddare

* Min handväska med plånbok/id-kort

* Cd-spelare + skivor

* Babyskyddet till hemfärden


Har jag glömt något måntro?


Nu har jag och Jörgen lyckats enas om tre tänkbara namn till vår son. Återstår att se vilket av dom det blir. Får se vilket han passar bäst i.


Over and out för den här gången.. Kram!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 3 juni 2014 20:48

Hellou!   Nu har Erik hunnit bli 15 månader och jag mår toppen! Har gått ner alla 18 gravkilon plus några extra kilon och alla fysiska och psykiska besvär är borta. Jippey!   Erik väger 12 kg och är 80 cm lång. Världens snällaste unge är han....

Av Jenny - 8 mars 2014 08:23

Hej!   Nu har Erik fyllt ett år! Stora killen kan inte gå själv ännu, men det är nog bara en tidsfråga innan han släpper taget och stapplar iväg på egen hand.   Han säger två ord: "den" och "där". Allting ska pekas på och så säger han den nä...

Av Jenny - 23 januari 2014 19:30

Hej!   Snart, om 22 dagar rättare bestämt, kommer min älskade son att fylla ett år. Ett år har gått sen mitt liv förändrades totalt och jag blev mamma. Det var jättetungt i början eftersom jag drabbades av förlossningsdepression. Idag hittade jag...

Av Jenny - 5 december 2013 10:35

Morsning korsning!   Holy macaroni vad snabbt tiden går och vad fort lillskrutten utvecklas. Ja, jag vet att jag skrev det även i mitt förra inlägg men så är det verkligen. Nästa vecka fyller min lille pojke tio månader. Han har upptäckt att geno...

Av Jenny - 23 november 2013 16:51

Hellou!   Jag är ensam hemma just nu. Är tyvärr förkyld och har nackspärr. Även om det finns en del städande som jag skulle behöva göra, så är det bara att strunta i det och sitta ner och ta det lugnt. Klarar ju inte av att göra något när huvudet...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards